Andorra s'adhereix a la Conferència de Ministres de Justícia dels Països Iberoamericans

Andorra s’adhereix a la Conferència de Ministres de Justícia dels Països Iberoamericans

TEXT PROPIETAT de https://www.govern.ad/justicia

Andorra s’adhereix a la Conferència de Ministres de Justícia dels Països Iberoamericans

https://abogadosandorra.com/

El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha signat avui l’acta d’adhesió a la Conferència de Ministres de Justícia dels Països Iberoamericans (COMJIB). L’acte ha tingut lloc a les dependències d’aquesta organització a Madrid amb presència del seu secretari general, Arkel Benítez Mendizábal, de l’ambaixador d’Andorra a Espanya, Jaume Gaytán, i d’altres representants de la COMJIB.

Aquesta signatura culmina els treballs preparatius d’adhesió, que van començar al setembre de l’any passat amb una reunió entre el ministre Xavier Espot i el secretari general de la COMJIB, Arkel Benítez. Posteriorment la directora del Departament de Justícia i Interior, Maria Geli, va participar a la 20a Plenària de la COMJIB, el passat mes de maig a Quito (Equador).

Aquesta organització internacional va ser fundada al 1992 i agrupa els Ministeris de Justícia dels països iberoamericans o altres institucions homòlogues amb l’objectiu general de la millora de la justícia dins de la regió iberoamericana. Amb aquesta finalitat promou la creació de polítiques públiques aplicables pels Estats membres i la constitució d’aliances regionals i subregionals com a instrument per a la construcció d’un espai jurídic més unit i coherent. Així mateix, la Secretaria General de la COMJIB, és al mateix temps la Secretaria General de la Xarxa Iberoamericana de Cooperació Jurídica Internacional (IberRed), una xarxa en la qual Andorra ja participava de manera activa ja que optimitza la cooperació jurídica transnacional i que treballa de manera coordinada amb la COMJIB.

En la seva intervenció, Xavier Espot ha manifestat la satisfacció d’Andorra d’ingressar a la COMJIB, amb qui comparteix els objectius de millora de la Justícia. Així mateix, la participació d’Andorra a la COMJIB s’emmarca en l’objectiu del Govern d’ampliar la cooperació judicial internacional en l’àmbit dels països que formen l’espai iberoamericà, i de compartir i intercanviar bones pràctiques judicials.

En aquest sentit, Espot ha destacat l’interès de les àrees en què la COMJIB ha focalitzat el seu treball, com són els processos per a la reforma i modernització de l’Administració de la Justícia, la incorporació de noves tecnologies, l’accés a la Justícia, la prevenció del delicte, la problemàtica de la violència de gènere, la lluita contra la delinqüència organitzada internacional, i la cooperació jurídica internacional.

El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior ha recordat també els orígens del poder judicial a Andorra, que es remunten al segle XIII, i la transformació fruit de l’aprovació de la Constitució de 1993 que va actualitzar l’estructura del poder judicial andorrà i va reafirmar la seva independència.

Espot ha esmentat també que des d’aleshores, el Principat ha estat immers en un procés legislatiu constant i ininterromput, fonamentat en la necessitat interna de desenvolupar el nou sistema judicial sorgit de la Constitució, per fer front a la necessitat de la constant modernització i agilització de l’Administració de Justícia i de posar al dia els mecanismes de cooperació judicial internacional.

En la seva al•locució, Xavier Espot també ha exposat que, atenent a la nova configuració mundial en la lluita de la criminalitat organitzada i transnacional, el Principat en els últims 15 anys s’ha adherit a un nombre important de convencions internacionals, com a membre de les Nacions Unides, el Consell d’Europa i altres fòrums internacionals. Així mateix, ha ressaltat que comptant els acords bilaterals i multilaterals, Andorra suma la seva plena adhesió a 24 instruments internacionals de cooperació judicial i policial (8 en matèria civil, i 16 en matèria penal).

Finalment, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, també ha posat de relleu la importància que té l’àmbit multilateral per a un país petit com Andorra.

TEXT PROPIETAT de https://www.govern.ad/justicia