Els col·legis aplaudeixen l'exigència del B2 de català als professionals

Els col·legis aplaudeixen l’exigència del B2 de català als professionals

Els col·legis aplaudeixen l’exigència del B2 de català als professionals

https://abogadosandorra.com/

 

Alguns col·lectius ja havien incorporat el requisit de l’idioma als seus estatuts

El Consell de Ministres aprovava dimecres passat el projecte de llei de modificació de la Llei d’exercici de professions titulades i de col·legis i associacions professionals, i un dels canvis rellevants és que per obtenir l’autorització d’exercici s’haurà d’acreditar que es disposa del nivell B2 de català. Una exigència que podrà ser major si així ho determina el col·legi professional i que també incorpora un parell d’anys d’adaptació per a aquells professionals que siguin autoritzats per treballar amb una habilitació especial. Es tracta d’una “reivindicació” dels col·legis professionals que ara ja es plasma en un text legislatiu.

I és que alguns ja ho havien incorporat als seus estatuts. Els dentistes, per exemple, ho van afegir a finals del 2019, com un requisit per obtenir la col·legiació, que és imprescindible per exercir. “Alguns ho han incorporat als estatuts, d’altres no encara”, va exposar la presidenta del Consell de Col·legis Professionals, Sílvia Estrada, però en tot cas, va afegir, la reivindicació era que hi hagués la cobertura d’una llei perquè “enforteix aquest requisit” i perquè, va argumentar, “defensem la llengua del país”.

El nivell B2 és considera el bàsic per a garantir que el professional es podrà comunicar en català però algunes professions podran elevar l’exigència. Estrada, advocada, va posar l’exemple del col·lectiu professional del qual forma part, que necessita un domini més ampli perquè ha de fer exposicions davant els tribunals i presentar escrits.

El ministeri de Salut havia expressat reticències al seu dia respecte aplicar l’exigència també al col·lectiu mèdic per les dificultats que pot suposar per trobar personal però finalment s’entén que el dos anys de marge per acreditar el nivell són suficients perquè l’idioma no suposi una barrera. Els col·legis han defensat que en tots els països es necessita l’idioma oficial per exercir.

TEXTO PROPIEDAD: https://www.diariandorra.ad/noticies/nacional/2022/05/30/els_col_legis_aplaudeixen_exigencia_del_catala_als_professionals_201376_1125.html