El Govern aprova un projecte de llei per regular la recerca en salut i biomedicina amb sancions que poden arribar al milió d'euros

El Govern aprova un projecte de llei per regular la recerca en salut i biomedicina amb sancions que poden arribar al milió d’euros

El Govern aprova un projecte de llei per regular la recerca en salut i biomedicina amb sancions que poden arribar al milió d’euros

 

https://abogadosandorra.com/

Protegir les persones que participin en un projecte de recerca biomèdica, sobretot menors, així com fer-ne un control i aplicar sancions de fins a un milió d’euros. Són tres de les prioritats de la futura llei que donarà cobertura a iniciatives com ara el centre de recerca en immunologia de Grifols.

S’amplia la reglamentació en l’àmbit de la recerca amb un nou projecte de llei que defineix, en sintonia amb els paràmetres internacionals, els límits que té la investigació en salut i biomedicina. El projecte de llei ja ha entrat a tràmit parlamentari i ha estat revisat per diferents institucions del país, passant també pel Consell d’Europa.

“Aquesta llei és necessària perquè es pugui desenvolupar qualsevol projecte de recerca, ja sigui un projecte que es dugui a terme amb empreses andorranes, empreses que arribin al Principat o el propi SAAS. Ve d’un seguit d’anys des del 2017 en què s’està apostant per desenvolupar el marc reglamentari del sector amb diferents lleis que han anat acotant les activitats i aquesta llei és la que culmina el procés normatiu.”

Helena Mas, secretària d’estat de Salut
Amb aquest text sota el braç, Salut podrà aturar qualsevol acció que no s’adeqüi a la normativa i imposar sancions que poden arribar al milió d’euros. A banda de contemplar la possibilitat de fer recerca amb medicaments i mostres biològiques, impulsar cribratges genètics per detectar malalties i prohibir la constitució d’embrions per a l’experimentació, un dels eixos centrals és la protecció d’infants i joves.

“Els menors no participen en projectes de recerca per veure com funcionarà un determinat propòsit, sinó que hi formen part només si en poden sortir beneficiats, per exemple, perquè tenen una malaltia que pot millorar amb aquesta recerca.”
Cristina Vilanova, assessora tècnica del Ministeri de Salut:
També es modifica la llei de tinença i de protecció dels animals per tal de regular-ne el seu ús amb fins científics.

Ratificació del Conveni d’Oviedo
Precisament la secretària d’Estat ha anunciat que el Consell de Ministres ha aprovat ratificar el Conveni per a la protecció dels drets humans i de la dignitat de l’ésser humà respecte a les aplicacions de la biologia i de la medicina, conegut com a Conveni d’Oviedo, que ella mateixa va signar el passat mes de desembre a Estrasburg.

TEXTO PROPIEDAD: https://m.andorradifusio.ad/noticies/govern-aprova-projecte-llei-regular-recerca