El 'tax free' fa créixer la Seu

El ‘tax free’ fa créixer la Seu

El ‘tax free’ fa créixer la Seu

https://abogadosandorra.com/

Un nou supermercat es construirà a la ciutat fronterera davant el repunt d’andorrans que fan la compra a Espany

La Seu d’Urgell tindrà un nou gran supermercat. Així ho va confirmar l’alcalde del municipi català, Francesc Viaplana, en una entrevista amb el Diari en la qual va assenyalar que, tot i la desaprovació del consistori, un conjunt de privats han apostat per la construcció del nou espai. De fet, no serà l’única nova infraestructura que tindrà la capital urgellenca, perquè arran d’aquesta iniciativa privada l’ajuntament va promoure una reordenació del pla parcial per tal de reduir l’espai que es podrà destinar al nou supermercat i així poder construir un nou hospital a la ciutat.

“A la zona d’entrada de llevant de la Seu es preveia, des del 2002, en el pla general poder instal·lar superfícies d’aquestes característiques; com a equip de govern som reticents que es construeixin o es posin centres comercials al que és l’exterior de la ciutat”, va assenyalar Viaplana, que va destacar que el seu govern aposta perquè els comerços s’integrin dins la ciutat per així ajudar també les botigues més tradicionals. Davant la voluntat dels propietaris de la zona, els quals havien arribat a un acord amb uns promotors, l’ajuntament “vàrem demanar informes jurídics per si hi havia alguna possibilitat, i se’ns va dir que si en canviàvem alguna el que s’havia de fer és indemnitzar els propietaris”, va explicar Viaplana. Va ser en aquest punt en el qual va sorgir la possibilitat de fer un nou hospital al municipi.

Canvis al pla parcial
“L’únic lloc on disposàvem de 15.000 metres quadrats, tal com ens va demanar el departament de Salut, era justament en aquest sector”, va explicar el republicà. Això va canviar els plans de l’ajuntament, que va veure com el sector s’hauria desenvolupat. Per això, l’equip de govern va apostar per una modificació del pla parcial per agrupar totes les parcel·les que són propietat de l’ajuntament i, així, poder destinar aquest espai a la construcció del nou hospital. Així, Viaplana reconeix que ja s’han aprovat els projectes de reparcel·lació i urbanització, els quals seran portats al ple del mes de setembre vinent, on també es durà a terme la cessió dels terrenys públics a Salut. “Amb aquesta modificació vàrem aconseguir reduir l’espai del centre comercial”, celebrava Viaplana.

Més andorrans a comprar
En aquest sentit, l’alcalde afirma que en els darrers mesos el municipi català ha notat un repunt dels residents andorrans que hi van a comprar per aprofitar el tax free. “És una realitat que, per a la gent d’Andorra, amb el tax free s’aconsegueixen preus més bons dels que poden trobar a Andorra”, remarca l’alcalde. “El client principal del centre comercial a l’entrada de la Seu és l’andorrà, però totes les botigues fan tax free perquè sempre hi ha hagut aquest vincle entre els dos”, assevera Viaplana.
 

L’AJUNTAMENT I EL BISBAT AVANCEN EN EL CENTRE DE SALUT MENTAL
D’altra banda, Francesc Viaplana va confirmar que l’ajuntament de la Seu i el bisbat van mantenir una reunió de seguiment, ara fa unes setmanes, en relació amb el projecte de centre de salut mental que el bisbat vol construir. “La reunió va servir perquè ens expliquessin com anava el projecte, perquè al final es tracta d’una iniciativa gran i requereix temps”, va assenyalar Viaplana.

En aquest sentit, el consistori urgellenc veu de “bon ull” aquesta iniciativa, perquè seria “molt positiva per a la Seu i per al territori en general, ja que els problemes mentals són una amenaça que tenim i estem molt contents que el bisbat vulgui tirar endavant aquest projecte”. Viaplana va afirmar que aquest centre s’ubicaria al seminari de la Seu, que es rehabilitaria.

El Govern andorrà no descarta participar en aquest projecte, que també busca finançament de la Generalitat de Catalunya. “La voluntat és que sigui un centre mixt, és una finca privada, però el bisbat vol que sigui públic, i ja es parla amb la Generalitat per com concertar les places”, va explicar l’alcalde.