Gots, coberts i palletes de plàstic, prohibits a partir del 20 de gener

Gots, coberts i palletes de plàstic, prohibits a partir del 20 de gener

Gots, coberts i palletes de plàstic, prohibits a partir del 20 de gener

https://abogadosandorra.com/

Els gots i coberts de plàstic, els bastonets de cotó, les palletes, els agitadors de begudes i els recipients de porexpan tenen els dies comptats. I és que a partir del 20 de gener del 2023 no es podran distribuir. Així ho ha explicat aquesta tarda la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, en la compareixença posterior al consell de ministres. L’Executiu ha donat llum verd al primer dels reglaments de la Llei d’Economia Circular que establia que en el termini d’un mes des de la seva aprovació s’havia d’aprovar el reglament amb el llistat de productes de plàstic d’un sol ús prohibits. Uns articles que ni es podran produir, ni importar ni introduir al mercat de cap de les maneres.

Segons Calvó, aquesta acció concreta permetrà eliminar del mercat andorrà certs productes de plàstic d’un sòl ús que disposen d’una alternativa més sostenible, tenint en compte a més que aquests productes es produeixen per fer-los servir només durant uns minuts i després es llencen. La ministra ha afegit que d’aquesta manera el Principat s’alinea amb les directives de la Unió Europea que regulen aquest tipus de productes. 

La ministra ha detallat que ara els establiments comercials i les grans superfícies i la resta de sectors concernits tenen temps fins al gener de l’any que ve per esgotar l’estoc que tinguin d’aquests productes i buscar alternatives. Així els ho comunicarà el mateix ministeri a través d’una carta informativa. Paral·lelament s’engegarà una campanya de comunicació per informar la població sobre aquesta normativa.

Mineria de criptoactius
L’Executiu també ha donat llum verd a la regulació de la mineria de criptoactius. Es tracta d’una pràctica recollida a la Llei d’actius digitals i que calia “regular l’anticipació d’aquestes activitats” donat que les empreses que s’hi dediquen tenen un alt consum energètic, ha remarcat Calvó. Per aquest motiu, i per protegir el sistema elèctric nacional, s’ha establert que per procedir a l’autorització d’aquesta mena d’empreses serà necessari un informe de FEDA que establirà, si és convenient, “mesures correctores” encaminades per exemple que una part de l’energia que necessitin  procedeixi de l’autoconsum, ha especificat.

150.000 € per als ajuts per a la promoció de l’economia circular
El Govern ha aprovat avui el reglament i la convocatòria d’ajuts a la promoció de l’economia circular amb una partida de 150.000 euros, segons ha informat la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó.

Se’n podran beneficiar empreses, associacions i col·legis professionals que creïn empreses, activitats i projectes que contribueixin a accelerar la transició cap a l’economia circular millorant l’eficiència en l’ús dels recursos, promovent la prevenció en la generació de residus; o bé iniciatives que contribueixin a la creació de llocs de treball verd; o bé les accions i estudis relacionats amb l’economia circular, especialment pel que fa a les noves tecnologies i al disseny ecològic de productes i serveis considerant la totalitat del seu cicle de vida. 

La ministra ha explicat que els ajuts poden oscil·lar entre els 5.000 i els 30.000 euros. A més, ha remarcat que la convocatòria no és competitiva i que s’atorgaran els ajuts fins que hi hagi disponibilitat pressupostària. Igualment, i per donar compliment a l’Acord de Joventut aprovat per unanimitat pel Consell General, la convocatòria d’enguany preveu uns ajuts superiors per a les propostes de noves activitats econòmiques que promoguin la creació de llocs de treball per a joves, o que incentivin l’emprenedoria jove en el sector serveis relacionat amb el comerç de materials reciclats al major o al detall o que acompleixin bones pràctiques ambientals. Així, els sol·licitants menors de 35 anys, o creació de llocs de treball per a joves podran rebre entre 12.000 i 35.000 euros. 

D’altra banda, Calvó ha anunciat el tancament del programa Renova per l’esgotament de la partida, que enguany comptava amb 3.500.000 euros de pressupost. Ara s’estan acabant d’analitzar les sol·licituds presentades per atorgar si escau les ajudes corresponents.

70.000 euros per a una nova explotació a Canillo
La ministra Sílvia Calvó ha anunciat avui la concessió d’una subvenció de 70.000 euros per a la creació d’una nova explotació agrícola de gallines ponedores a Canillo. Es tracta d’una iniciativa que vol aconseguir la certificació ecològica dels  productes produïts.

Calvó també ha informat de l’aprovació de  l’adjudicació dels ajuts per al foment de pràctiques ramaderes tradicionals de muntanya corresponents al primer semestre de l’any per un import d’un milió d’euros. Les explotacions ramaderes beneficiàries han estat 87. D’aquesta manera, el Govern continua apostant i donant suport a la producció i distribució de carn del país, ha remarcat la ministra.

TEXTO PROPIEDAD: https://www.bondia.ad/societat/gots-coberts-i-palletes-de-plastic-prohibits-partir-del-20-de-gener