Govern vol acreditar que no hi ha concentració a la seguretat privada

Govern vol acreditar que no hi ha concentració a la seguretat privada

Govern vol acreditar que no hi ha concentració a la seguretat privada

https://abogadosandorra.com/

El ministeri d’Economia demana informació al Grup Menta per verificar que les operacions de compra no infringeixen la lle

El ministeri d’Economia vol tenir la certesa que els moviments que hi ha al sector de la seguretat privada no infringeixen la Llei de competència efectiva i protecció del consumidor. Per això s’ha fet una demanda al Grup Menta perquè aporti informació que permeti acreditar que es respecta la legislació pel que fa a la concentració, que ja ha provocat l’avís d’algunes empreses que temen que hi hagi un monopoli en aquest àmbit.

La inquietud es basa en el fet que en molt poc temps aquesta companyia, controlada per un empresari manxec, s’ha fet amb diverses empreses de seguretat, algunes d’elles tan important com Vallsegur o Seguriser, i també ha posat ofertes sobre la taula a aquelles que de moment han declinat incorporar-se al hòlding.

Fonts del ministeri van remarcar que no poden pronunciar-se fins que no disposin de les dades i les confrontin amb el que marca la llei. Per això van voler evitar formular quin seria el següent pas si realment hi ha una concentració que sobrepassa els límit legals. Les fonts van indicar que primer s’ha de disposar de la informació i que seria precipitat avançar les accions que es podrien dur a terme. “Estem fent una hipòtesi que a hores d’ara no sabem si es dona i per tant no és prudent extreure conclusions abans d’hora”, van comentar.

La Llei de competència efectiva i protecció del consumidor, de l’any 2013, garanteix que els poders públics defensin els drets dels consumidors i dels usuaris i reconeix la llibertat d’empresa en el marc de l’economia de mercat de conformitat amb les lleis.

El text es refereix de forma explícita a les concentracions econòmiques subjectes a notificació, i parla de diverses possibilitats, com ara que el conjunt de les empreses partícips en l’operació de concentració assoleixin, d’acord amb la informació pública disponible, una quota igual o superior al 50% en qualsevol mercat rellevant, o que com a mínim dues de les empreses partícips obtinguin individualment un volum de negocis anual a Andorra de més de 2,5 milions d’euros. També és obligat comunicar al ministeri quan dues o més operacions de concentració es realitzin en un període de dos anys entre els mateixos compradors i venedors, a fi de verificar el compliment dels criteris previstos a l’apartat anterior. Es considerarà una única operació de concentració duta a terme quan tingui lloc la darrera operació.

El ministeri vol fer ara una valoració interna a títol informatiu sobre les empreses que treballen sota el paraigua de Grup Menta, i si es detecta un problema en la valoració s’haurà de calcular quin és el grau d’incompliment.

De moment tot són conjectures, però sí que està clar que l’executiu no defensa situacions de monopoli -excepte en sectors públic estratègics- perquè toparien amb la lliure i real competència en el mercat, que afectaria els drets i les llibertats dels consumidors.

En poc temps aquest grup, que pertany a Simarro Holding & Investment, s’ha fet amb una porció gran del negoci de la seguretat privada al Principat, fins al punt que les altres empreses temem per la supervivència si hi ha una situació de monopoli.

TEXTO PROPIEDAD: https://www.diariandorra.ad/noticies/nacional/2022/02/14/el_govern_comprova_si_grup_menta_compleix_llei_195303_1125.html