Malestar d’advocats i fiscalistes amb ‘consultors intrusos’ lligats a l’auge de ‘youtubers’ al país. En algun cas ja s’estan instruint expedients en l'àmbit dels col·legis professionals i fins i tot s’ha traslladat la queixa al departament de comerç perquè analitzi si s’estan fent pràctiques il·lícites.L’FMI destaca la forta recuperació econòmica d’Andorra després de l’impacte de la pandèmia

L’FMI destaca la forta recuperació econòmica d’Andorra després de l’impacte de la pandèmia

L’FMI destaca la forta recuperació econòmica d’Andorra després de l’impacte de la pandèmia

https://abogadosandorra.com/

El ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, el secretari d’Estat d’Afers Financers Internacionals, Marc Ballestà, i el cap de missió per Andorra del Fons Monetari Internacional (FMI), Rodolphe Blavy, han ofert aquesta dilluns a la tarda una roda de premsa conjunta per presentar l’informe que l’estament internacional ha preparat sobre el Principat.

Blavy ha destacat que, després de les diverses reunions mantingudes entre l’FMI i el Govern, l’informe anual conclou que “l’economia d’Andorra s’està recuperant fortament després d’una recessió profunda provocada per la pandèmia”. El cap de missió ha destacat “una millor recuperació econòmica de la prevista” –del 8,9% el 2021–, especialment tenint en compte que Andorra va ser el país d’Europa que va caure més el 2020 (-11.2%). Segons l’FMI, la baixada s’ha pogut mitigar gràcies a la bona gestió de la crisi sanitària i a les mesures de suport econòmiques establertes pel teixit econòmic i els ciutadans. En aquest sentit, Jover ha afegit que les projeccions preveuen que el creixement es mantingui durant el 2022, amb una previsió del 4,5%.

Pel que fa a l’endeutament, destaquen que la prudent política pressupostària duta a terme pel ministeri permetrà recuperar els nivells d’endeutament previs a la pandèmia i asseguren que la bona gestió de l’endeutament que ha permès diversificar-lo i incrementar-ne la maturitat. No obstant, recomanen que es trobi l’equilibri entre rebaixar l’endeutament i incrementar la inversió tant pública com privada per reforçar el creixement a mig termini.

L’FMI també es refereix a la bona recuperació del sector turístic al Principat, que ha permès retornar al nombre de turistes que hi havia abans de l’esclat de la COVID-19, fins i tot amb increments de la despesa i l’estada mitjanes.

Finalment, el text també fa referència, entre altres, a la lluita contra el blanqueig de capitals per part d’Andorra, que s’ha de mantenir i posar l’èmfasi sobretot en els actius digitals; als progressos pel que fa a les estadístiques del país – cal recordar que el nou web www.estadistica.ad recull en un apartat específic un seguit de dades que aporta l’FMI per a consulta–; o la voluntat del Govern de millorar l’accessibilitat al país amb el foment de l’aeroport de la Seu o el projecte d’heliport.

Reforma de les pensions

El cap de la missió per Andorra de l’FMI, Rodolphe Blavy, i el ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, també s’han referit a la reforma de les pensions. Segons l’informe redactat pel Fons Monetari Internacional, “la reforma de les pensions és imperativa per restaurar el sistema de sostenibilitat i assegurar l’adequació de les pensions”, donat que “el sistema de seguretat social acumularà dèficits creixents del 9 per cent del PIB anual l’any 2040”.

La reforma hauria d’incloure, recomanen, un increment de les cotitzacions, de l’edat de jubilació i del factor de conversió.

Podeu consultar l’informe sencer a:

 https://www.imf.org/en/Publications/CR/Issues/2022/06/16/Principality-of-Andorra-2022-Article-IV-Consultation-Press-Release-and-Staff-Report-519701