La llei de les criptomonedes preveu que Govern creï una moneda virtual

La llei de les criptomonedes preveu que Govern creï una moneda virtual

La llei de les criptomonedes preveu que Govern creï una moneda virtual

https://abogadosandorra.com/

El text, que finalitza el període d’esmenes el dia 20 vinent, estableix que l’Estat pugui crear “diner sobirà” per emetre deute amb la tecnologia ‘blockchain’

La proposició de llei ja acumula tretze pròrrogues del període d’esmenes.La proposició de llei ja acumula tretze pròrrogues del període d’esmenes.Actualitzada 30/04/2022 a les 11:06Marc RomeroAndorra la VellaAndorra fa una passa més per convertir les criptomonedes en una realitat del dia a dia. Més d’un any després de l’admissió de la proposició de llei que ha de regular els actius digitals, els grups de la majoria tancaran el període d’esmenes el 20 de maig vinent. “Ha estat un període complex perquè es tracta d’una llei molt tècnica que hem volgut que reguli molts aspectes d’aquest món digital”, assegura David Montané, conseller general de Demòcrates per Andorra i un dels impulsors del text.

Aquesta nova legislació permetrà, entre d’altres aspectes, que l’Estat pugui crear un token propi. És a dir, una moneda virtual andorrana o, com s’ha denominat en el text legislatiu, “diner sobirà digital programable” (DSDP). Aquesta moneda tindrà dues funcions: en primer lloc, “servirà de mitjà de pagament i compensació com a diner digital emès pel banc central o autoritat governamental sobirana i destinat al públic en general”, però també servirà com una nova forma d’emissió de bons de l’Estat, perquè aquest pugui obtenir finançament. D’aquesta manera, l’executiu podria obtenir una nova fórmula per emetre els tradicionals bons estatals “però sense els costos tradicionals, els quals són molt elevats”, i que ara es podran esquivar “gràcies a la tecnologia blockchain”, assegura Montané. De fet, el mateix conseller reconeix que en aquest supòsit caldria “posar una garantia dar­rere d’aquesta emissió de tokens com podria ser Andorra Telecom”. “Amb aquesta llei el que fem és democratitzar la inversió”, assevera el membre del grup parlamentari demòcrata.

UNA LLEI ETERNA
Un dels elements que han fet que aquesta llei s’eternitzés en el temps ha estat, precisament, buscar la fórmula per garantir el control sobre aquests nous actius, que si bé “són una oportunitat per a moltes empreses i inversors”, Montané també reconeix que “ens juguem la credibilitat del país, per això calia assegurar-se de fer la llei de la forma més correcta”. Per aquest motiu ha trigat cert temps posar-se d’acord amb l’AFA, ja que aquesta serà l’encarregada de controlar el nou sector. De fet, una de les claus d’aquest text és la regulació d’aquestes monedes virtuals perquè facin el pas de ser tokens d’un ecosistema tancat a ser un element financer.

“Per posar un exemple, Grandvalira podria crear un token i fer-lo servir per pagar en els seus establiments o dintre del seu espai, això no seria cap problema, la cosa és si altres empreses accepten aquesta moneda com a vàlida”, explica Montané. En aquest sentit, l’AFA serà l’encarregada de donar les llicències perquè es puguin emetre aquests tokens, així com per operar a gran escala amb actius digitals, perquè la ciutadania i les empreses els puguin fer servir com a mètode de pagament.
A més, els grups de la majoria també van topar amb inconvenients amb l’assessor contractat, el qual va trencar el seu vincle contractual amb la consultoria on prestava serveis, un fet que va endarrerir encara més la tramitació de les esmenes. Per tot plegat, aquesta proposició de llei acumula tretze pròrrogues. El conseller no descarta que el text pugui entrar en vigor a l’estiu però afirma que “després es trigarà cert temps perquè els que vulguin operar amb criptomonedes o generar tokens hauran de demanar una llicència a l’AFA”. En aquest sentit, Montané reconeix que “els bancs juguen amb avantatge, perquè l’AFA ja té controlades aquestes institucions”.

EL PS NO HO VEU CLAR
Per la seva banda, el grup socialdemòcrata no presentarà esmenes perquè no veu clar que s’obri la porta a un sector que comporta certs riscos i que genera, ara per ara, reticències en les institucions tradicionals.

CLAUS

1. L’AFA controlarà el sector
El text preveu que sigui l’AFA qui distribueixi les llicències necessàries per emetre aquests actius digitals i per això ha demanat més recursos.

2. L’estat podrà finançar-se amb diners virtuals
L’executiu tindrà la potestat de crear “diner sobirà digital” per, entre d’altres utilitats, finançar-se com si es tractés d’una emissió de bons tradicional.

3. La ciutadania podrà pagar amb criptomonedes
En el cas que les empreses ho acceptin, la llei permetrà que es pugui pagar als establiments utilitzant criptomonedes com una moneda més.

TEXTO PROPIEDAD: https://www.diariandorra.ad/noticies/nacional/2022/04/30/la_llei_actius_digitals_preveu_una_moneda_virtual_del_pais_199625_1125.html